INEX

Over ons

Historiek

Ons verhaal start in 1898 met de oprichting van de éénmanszaak Melkerij Sint Martinus te Oordegem.

In 1943 volgt de zuivelfabriek PVBA Schockaert te Bavegem de Melkerij Sint Martinus op. Hier worden verse en gesteriliseerde zuivelproducten vervaardigd onder de merknaam ”Excellac”.In 1973 worden de consumptiemelk-activiteiten van de zuivel-bedrijven Inco Gent en Klerken en PVBA Schockaert samengebracht in een gloednieuw opgericht zuivel-bedrijf te Bavegem: ‘N.V. Inex’.

     


De groei wordt verder gezet, o.m. met de overnames van de N.V. Sint Clemens te Lier in 1991. Sint Clemens vervaardigt gepasteuriseerde en gesteriliseerde zuivelproducten onder de merknamen “Bonilac” en “Babymel”

  

Enkele belangrijke mijlpalen:

2000: Inex investeert als eerste in Europa in UHT Bag In Box en Bag In Container productielijnen voor langhoudbare zuivelproducten.
2005: Inex wint de “Challenge Innovation” met de “Milktap” op MDD-beurs in Parijs.


2008: Inex implementeert een volledig geïntegreerde blaas-en vulmachine voor HDPE cans.
2011: Inex bouwt een reuze zonne-energiepark met een capaciteit van 1 Megawattpiek.

2012: Inex zet zijn eerste stappen in het bevorderen van weidegang bij koeien op melkveebedrijven waar de melk wordt opgehaald. Weidegangmelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot het najaar ten minste 120 dagenper jaar , minimaal 6 uur per dag in de weide lopen en hun natuurlijk grasgedrag kunnen vertonen.


 

2012: Inex schakelt over van het gebruik van aardolie naar aardgas voor de stoomproductie . de investering reduceert de uitstoot CO² met 40%.


 

2013: Inex ontvangt uitsluitend melk van melkveebedrijven met een IKM certificaat . 
IKM staat voor Integrale Kwaliteit Zorg melk.

2014: Inex start bij al de melkveehouders waar ze melk ophalen met een duurzaamheidsmonitoring . Op basis van 35 duurzaamheidsinitiatieven onderverdeeld in 7 groepen wordt nagegaan hoe duurzaam de melk wordt geproduceerd.

2015: Inex treed toe tot de Energiebeleidsovereenkomst 2015-2020


 
2017: Inex neemt van Danone het Olvarit groeimelken-gamma over alsook het merk Bambix, de naam dat het gamma voorheen droeg en gekend is voor kwalitatief hoogstaande baby en peutervoeding. 


Vandaag telt de groep 400 medewerkers die samen zorgen voor een jaarlijkse omzet van 150 miljoen euro en een output van 1 Mio porties.

Back to top