Dessert van Framboos – aardbei – amandelsiroop en citroengras

  • Dessert
  • Moeilijk

Een fris dessertje met in de hoofdrol verschillende texturen van framboos en aardbei, als aanvulling ijs van amandelmelk en een espuma van citroengras als fris-zure tegenhanger.

    Ingrediënten

  • 750 gr Inex volle melk
  • 295 gr Inex slagroom 40%
  • 320 gr amandelsiroop (50% amandelen-50% suikerwater)
  • 50 gr melkpoeder
  • 60 gr griessuiker
  • 30 gr glucosepoeder
  • Eventueel stabilisator voor langere en betere bewaring

    Bereiding

  • 1. Vermeng alle droge bestanddelen (melkpoeder, griessuiker, glucosepoeder en stabilisator).
  • 2. Meng dit onder de 40°C warme massa van volle melk, slagroom en amandelmelk.
  • 3. Breng het geheel naar een temperatuur van 83°C (afgeroerde samenstelling – anglaise), passeer door een fijne zeef en mix het amandelmelkijs tot homogeen mengsel).
  • 4. Laat het ijs gedurende 12u koelen op 3°C (rijpingsproces).
  • 5. Turbineer tenslotte het ijs en bewaar afgesloten in de diepvries.

Licht gebonden frambozencoulis

    Ingrediënten

  • 500 gr frambozenpuree (10% gesuikerd)
  • 40 gr griessuiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 15 gr frambozenlikeur

    Bereiding

  • 1. Verwarm de frambozenpuree met de suiker tot 40-50°C en voeg de geweekte gelatine toe.
  • 2. Meng tenslotte de frambozenlikeur onder het geheel en giet in gewenste siliconevormen op 3 mm dikte. Vries in voor verder gebruik en ontvorm bij dresseren.

Gel van rode vruchten

    Ingrediënten

  • 85 gr frambozenpuree (10% gesuikerd)
  • 85 gr kersenpuree (10% gesuikerd)
  • 85 gr verse aardbeien
  • 50 gr suikerwater (1 deel water, 1 deel suiker)
  • 2,5 gr agar

    Bereiding

  • 1. Mix de verse aardbeien in de frambozen- en kersenpuree en passeer via fijne zeef.
  • 2. Breng het sap met het suikerwater en de agar een paar minuten zacht aan de kook, bewaar bij een temperatuur van 3°C. Mix de gel glad voor gebruik.

Espuma van citroengras

    Ingrediënten

  • 500 gr Inex volle melk
  • 625 gr Inex slagroom 40%
  • 125 gr limoensap
  • 5 limoenzestes
  • 10 citroengrasstengels
  • 200 gr eigeel
  • 125 gr griessuiker

    Bereiding

  • 1. Breng de volle melk met de slagroom, het limoensap en de limoenzeste aan de kook. Breng nu de versneden citroengrasstengels aan en laat het geheel infuseren.
  • 2. Giet vervolgens door fijne zeef, voeg suiker en eigeel toe. Maak een afgeroerde samenstelling van het geheel (83°C), giet opnieuw door een fijne zeef en laat de massa enkele uren koelen bij 3°C.
  • 3. Breng de samenstelling aan in een sifonfles en breng een paar gaspatronen aan tot de gewenste mooie, luchtige en glanzende espuma.

IJsbal van aardbei

    Ingrediënten

  • 200 gr puree van verse aardbeien
  • 10 gr limoensap
  • 100 gr suikerstroop (65 gr water- 35 gr griessuiker)
  • 1 gr Xantana (texturas, koud bindmiddel)

    Bereiding

  • 1. Mix de aardbeien met het limoensap, de koude suikerstroop en de xantana.
  • 2. Breng aan in kleine 3D bal vormen en vries in voor verder gebruik.
  • 3. Ontvorm pas op het moment van dresseren.

Frambozencrunch

    Bereiding

  • 1. Meng gesmolten witte chocolade op smaak met frambozenpoeder en vermeng met rijstpoppers. Tableer het geheel licht en strijk de massa vervolgens uit op papier.
  • 2. Na voldoende verharding breek je het geheel in stukken en cutter dit tot gewenste korrelgrootte.
Bart Ardijns
Patissier / Auteur
Met de nodige portie inventiviteit weet Bart Ardijns topdesserts te maken met afwisseling van smaak, textuur, kleur, ingrediënten en vormgeving! Dat bewijst hij ook in zijn boek ’40 verbluffende desserts’.
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk