Dessert met chocolade, kriekbier en rode vruchten

  • Dessert
  • Moeilijk

Bij dit dessert op bord wordt de smaak van een fruitig, fris kriekbier in harmonie gebracht met chocolade- en rode vruchtensmaken. De aanvulling van een roomkaramel (dulce de leche) en een krokante crumble onderaan het dessert zorgt voor een meerwaarde van het geheel.

Crémeux van zure kers (griotte)

    Ingrediënten

  • 300 gr puree van zure kers
  • 120 gr eigeel
  • 90 gr eieren
  • 70 gr griessuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 110 gr Inex boter

    Bereiding

  • 1. Bereid een anglaise (83°C) met de eerste 4 grondstoffen, voeg van het vuur de geweekte gelatine toe.
  • 2. Mix bij een temperatuur van 38°C de zachte boter onder het geheel tot een gladde crème (crémeux).
  • 3. Breng de crémeux aan in gewenste 3D siliconenmat en laat deze voldoende koelen in diepvries voor verder gebruik.

Crème van roomkaramel

    Ingrediënten

  • 200 gr Inex room 40%
  • 1 vanillestok
  • 160 gr eigeel
  • 55 gr griessuiker
  • 55 gr roomkaramelpoeder
  • 4,5 blaadjes gelatine
  • 200 gr Inex room 40%

    Bereiding

  • 1. Maak een afgeroerde samenstelling (anglaise – 83°C) van de eerste 5 grondstoffen en voeg vervolgens van het vuur de geweekte gelatine toe.
  • 2. Pas bij een temperatuur van 30°C voeg je 2/3 opgeklopte Inex room onder het geheel.
  • 3. Breng de crème aan in gewenste 3D siliconenmat en laat deze voldoende koelen in diepvries voor verder gebruik.

Krieksorbet

    Ingrediënten

  • 200 gr suikersiroop (1/1)
  • 75 gr griessuiker
  • 30 gr glucosepoeder
  • 25 gr volle melkpoeder
  • Gecombineerde sorbetstabilisator
  • 750 gr kriekbier (met alcoholvolume van 5%)

    Bereiding

  • 1. Verwarm de suikersiroop tot 50°C en vermeng deze met een mengeling van droge stoffen (griessuiker, glucosepoeder, melkpoeder en stabilisator).
  • 2. Laat deze siroop enkele uren afkoelen tot 3°C en voeg net voor het combineren het kriekbier toe.
  • 3. Turbineer de sorbet onmiddellijk en stockeer in diepvries.
  • 4. Breng à la minute een quenelle van het lekkere krieksorbet aan op het bord.

Krokante crumble (tartinne russe)

    Ingrediënten

  • 165 gr Inex boter
  • 110 gr suiker
  • 55 gr cassonadesuiker
  • 180 gr bloem
  • 1,5 gr grof zeezout

    Bereiding

  • 1. Meng de mengeling van beide suikers onder de zachte gecremeerde boter en voeg er tenslotte de bloem met het grof zeezout onder.
  • 2. Strijk de massa gelijkmatig dun uit op een siliconen bakmatje en bak dit goudbruin op een temperatuur van 200°C.
  • 3. Laat volledig afkoelen en “crunch” op gewenste grootte onderaan het dessert.

Espuma van Kriekbier

    Ingrediënten

  • 105 gr Inex room 40%
  • 50 gr griessuiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 250 gr kriekbier (5%)

    Bereiding

  • 1. Verwarm de INEX room met de suiker tot ongeveer 40°C, voeg vervolgens de geweekte gelatine onder de massa. Meng tenslotte het kriekbier onder het geheel. Mix en zeef de espuma.
  • 2. Breng deze espuma aan in een siphon met 1 gaspatroon en bewaar enkele uren in de koelkast voor verder gebruik.
  • 3. Tip: Voor gebruik steeds voldoende schudden om een optimale verdeling van het gas te garanderen.
Bart Ardijns
Patissier / Auteur
Met de nodige portie inventiviteit weet Bart Ardijns topdesserts te maken met afwisseling van smaak, textuur, kleur, ingrediënten en vormgeving! Dat bewijst hij ook in zijn boek ’40 verbluffende desserts’.
recipe_1
Kopie van ALCE03 KALKOENSCHNITZEL PAPRIKA ROOMSAUS RIJST-3
Kopie van ALCV51 ZWEEDSE VEGGIEBALLETJES PREISTOEMP -206
kervelroomsoep

Nog meer culinaire inspiratie

Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.

Jouw favoriete zuivelproducten

  • Authentieke smaak

    Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!

  • 100% Belgisch

    Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.

  • Weidemelk van eigen bodem

    Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.

  • Authentiek
  • Belgisch
  • Weidemelk