Jij bent helemaal klaar voor de feestdagen met dit super eenvoudig recept van @eliens_cuisine voor een kerstbûche. Een biscuit, Inex slagroom, gingerbread cookies en vers fruit, meer heb je niet nodig om een prachtige kerststronk op tafel te toveren.
Kerstbûche
- Dessert
- 6
- Gemiddeld
Voor de biscuit
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr suiker
- 5 eieren
- 800 ml Inex room 40%
- 1+1 tl vanille essence
- 3 el poedersuiker
- 1 ananas (rijp)
- 1 mango
- 15 passievruchten
Ingrediënten
- 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
- 2. Vet en bebloem je cakevorm(en). Klop de eieren, suiker en 1tl vanille schuimig. Het volume dient te "verviervoudigen" Vervolgens voegen we (gezeefde) zelfrijzende bloem toe. Meng dit kort anders zal je er alle lucht uithalen.
- 3. Giet het deeg in een ingevette & bebloemde cakevorm(en) en bak deze mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
- 4. TIP: Je kan de biscuit best de dag voordien al bakken zodat hij goed stevig is.
Bereiding
Voor de gingerbread cookies
optioneel - je kan dit ook vervangen door zandkoekjes
- 115 gr boter (op kamertemperatuur)
- 300 gr bloem
- 160 gr kandijsuiker
- 160 gr kandijsiroop
- 1 ei
- 1 el gingerbread of speculaaskruiden
Ingrediënten
- 1. Doe de boter in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt) samen met de kandijsuiker en kandijstroop.
- 2. Mix mooi glad en luchtig. Voeg het ei toe en mix weer goed.
- 3. Meng de bloem met de kruiden en voeg in porties toe aan het deeg. Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
- 4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een paar uur of een nachtje opstijven.
- 5. Verwarm de oven voor op 170 °C.
- 6. Beleg een bakplaat met bakpapier. Neem ongeveer 1/3 van het deeg en rol uit op een bebloemd werkoppervlak. Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat.
- 7. Je kan de koekjes het best in porties bakken, je gaat ze niet allemaal op een bakplaat kunnen leggen. De koekjes zullen tijdens het bakken amper uitzetten.
- 8. Bak de koekjes zo’n 15min in de oven, haal uit de oven, ze zullen nog heel wak en zacht zijn. Tijdens het afkoelen zullen ze hard worden. Eenmaal volledig afgekoeld, bewaar luchtdicht.
- 9. TIP: Deze kan je trouwens makkelijk een paar dagen op voorhand al bakken, gebruik feestelijke uitsteekvormpjes (gingerbread mannetjes, sterren, kerstboom, …). Met dit koekjes recept zal je een hele lading koekjes hebben die je gewoon nog extra op tafel kan zetten voor bij de koffie.
Bereiding
Samenstellen van de kerstbûche
- 1. Snij eerst de biscuits horizontaal in 2 gelijke delen. Je kan best eerst de bovenkant wat egaal bijsnijden.
- 2. Vervolgens gaan we de Inex room opkloppen met poedersuiker, wat vanille essence en zeste van citroen. De room moet stevig opgeklopt zijn maar ook niet te ver zodat ie boter wordt.
- 3. Schil de ananas en mango en snij in kleine blokjes.
- 4. Leg een eerste plak biscuit op je serveerbord, lepel er wat passievruchtpulp over gevolgd door een laagje opgeklopte room.
- 5. Verdeel hierover wat plakjes fruit en leg hierop opnieuw een plak biscuit en doe dezelfde stappen. De bovenste laag is gewoon een plak biscuit, leg hierop geen fruit meer.
- 6. Smeer nu heel de stronk in met de room. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat er een gelijke egale laag overzit en dat de gaatjes dicht zijn. Zet alvast 15min in de koelkast.
- 7. Vervolgens smeer je de stronk nogmaals in met een laagje slagroom zodat je de biscuit niet meer kan zien. Zorg dat je nog wat room over hebt om toefjes te spuiten.
- 8. Bewaar de stronk op een koele plaats maar niet in de ijskast.
- 9. Voor het serveren, werk je de stronk af met de gingerbread koekjes.
- 10. De koekjes kan je op voorhand alvast decoreren met glitters, maar leg de gingerbread koekjes pas voor het serveren op de stronk anders zullen ze te wak worden.
- 11. Spuit nog wat toefjes opgeklopte room op de stronk, nog wat glitters en parels en je kan serveren.
Bereiding
Slagroom 40%
OntdekNog meer culinaire inspiratie
Ontdek de veelzijdigheid van onze zuivelproducten. Ze geven elk type gerecht een rijke en vollere smaak. We inspireren je graag met onze recepten.
Jouw favoriete zuivelproducten
Yoghurt
Inex-yoghurt herken je door z’n pure, echte smaken en gladde textuur. Lekker en smeuïg, voor elk moment van de dag.
Ontdek
Melk
Melk past in een gezonde en gevarieerde voeding. Onze weidemelk heeft ook een rijke en authentieke smaak.
Ontdek
Chocolademelk
De chocolademelk van Inex herken je aan de volle, romige chocoladesmaak. Heerlijk, zowel koud als warm!
Ontdek
Melk met fruitsmaak
Zin in melk met een smaakje? Inex-melkdranken met fruitsmaak zijn de ideale dorstlessers voor jong en oud.
Ontdek
Karnemelk & Pap
Karnemelk is een soort melk met weinig vetten en calorieën, vol calcium en vitamines.
Ontdek
Groeimelk
Bambix-groeimelk is heerlijke, 100% Belgische groeimelk speciaal gemaakt voor peuters vanaf 1 jaar.
Ontdek
-
Authentieke smaak
Onze recepten zijn een goed bewaard familiegeheim. We maken onze zuivelproducten met veel liefde, en dat merk je aan de authentieke smaak. Zo proeft vertrouwde kwaliteit!
-
100% Belgisch
Inex is een Belgisch familiebedrijf. Ook onze producten zijn op en top Belgisch. We produceren onze zuivel met grondstoffen van eigen bodem, die gemaakt zijn op boerderijen uit de streek.
-
Weidemelk van eigen bodem
Onze zuivelproducten zijn gemaakt met weidemelk van eigen bodem. Deze melk is afkomstig van koeien die meer dan 120 dagen per jaar in de weide vertoeven, en dat voor minstens 6 uur per dag.
-
Authentiek
-
Belgisch
-
Weidemelk